Makine Mühendisliği
Makine Mühendisliği Bölümü dört yıllık (sekiz yarıyıllık) lisans düzeyinde eğitim vermektedir. Makine Mühendisliği bölümünü bitiren öğrenciler" Makine Mühendisi "unvan ve yetkisi ile mezun olmaktadırlar. Okulumuz modern teknolojiyi yakından takip eden, mesleki bilgi ve beceriye, analitik düşünceye yatkın, saha deneyimi yüksek, sanayi kuruluşlarının beklentilerini en yüksek düzeyde karşılamaya hazır mühendisler yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Makine Mühendisliği Bölümü 2013-2014 eğitim ve öğretim yılı için ilk defa bu sene öğrenci alımına başlayacaktır.
Makine Mühendisliği Nedir?
Temel fizik prensipleri ve malzeme teknolojilerini kullanarak mekanik sistemlerin tasarım, analiz, imalat ve bakımı ile ilgili çalışmalar yapan ve fiziksel olay ve durumları matematiksel olarak modellemek suretiyle problemlere analitik çözümler sunabilen mühendislik disiplinidir.
Makine mühendisliği programı, her türlü mekanik sistemlerin ve enerji dönüştürüm sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi, üretiminin planlanması ve bakım konularında eğitim araştırma yapar.
Bölümü Tercih Edecek Kişilerde Olması Gereken Nitelikler:
Makine Mühendisliğini tercih edecek adayların çok iyi matematik, fizik ve kimya altyapısına sahip olmaları gerekir. Adayların bu altyapıları makine mühendisliği bölümünde daha da geliştirilerek her türlü makine ve makine parçasının üç boyutlu tasarımı, imalatı ve kontrolünün yapılabilmesi hedeflenmektedir.
Aday Öğrenciler
Amasya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi, Makine Mühendisliğine Genel Liseler ile Mesleki ve Teknik Liselerden mezun öğrenciler başvurabilirler. Öğrenci alımı MF-4 puan türüne göre yapılmaktadır.
Genel Liselerden bölüme alınan öğrenciler doğrudan dört yıllık lisans eğitimine başlarlar. Ancak, Mesleki ve Teknik liselerden bölüme alınan öğrenciler dört yıllık lisans eğitimine henüz başlamadan önce 1 tam yıl (2 yarıyıl) boyunca matematik, fizik ve kimya derslerini içeren bilimsel hazırlık programına alınırlar. Bilimsel Hazırlık Programını sene sonunda başarıyla tamamlayan öğrencilerimiz birinci sınıftan itibaren dört yıllık lisans eğitimine başlamaya hak kazanırlar.
Neden Tercih Edilmelidir?
Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümünde okumanın en büyük avantajı dördüncü sınıfın ilk dönemi boyunca sadece "işyeri eğitimi"yapılmasıdır. Öğrencilerimiz işyeri eğitimi adı altında önemli sanayi kuruluşlarında tüm dönem boyunca çalışarak daha mezun olmadan uygulama tecrübelerini çok yüksek seviyeye çıkarabilmektedir. Sanayi kuruluşlarının kendilerinden beklentilerini ve iş ortamının gerekliliklerini sahada canlı olarak görmeleri öğrencilerimize birçok avantaj sağladığı gibi, mezuniyete kısa süre kala kendilerini ispat ettikleri takdirde iş yeri eğitimini icra ettikleri önemli sanayi kuruluşlarından mühendis kadrosunda çalışma teklifi de alabileceklerdir. Yapılan görüşmelerde tüm sanayicilerimiz uygulama becerisi yüksek, sanayi tecrübesi olan ve sanayinin ihtiyaçlarına dönük gelişimi sürekli takip edebilecek, rekabet gücü yüksek mühendislerle çalışma isteklerini ifade etmektedirler.
Çalışma Olanakları
Makine mühendisliği bölümünden mezun olan bir mühendis, alanı dahilindeki özel şirket ve kamu kuruluşlarında çalışabilir, gerekli başvuru koşullarını sağlamak kaydıyla yüksek lisans ve doktora yaparak çalıştığı işyerinde statüsünü yükseltebilir veya üniversitelerde akademisyenliği tercih edebilir, yine gerekli koşulları sağlamak kaydıyla pedagojik formasyon eğitimi alarak Milli Eğitim Bakanlığı'nda öğretmen unvanıyla görev alabilir. Son dönemde yeni çıkan İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı kanunu uyarınca iş güvenliği uzmanı olarak görev yapabilirler. Yine son dönemde vergi dairelerinde vergi uzman yardımcılığı kadrolarının mühendislere ayrılan %25 kontenjandan istifade edebilirler.
Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun olan mühendisler aşağıda belirtilen alanlarda öncelikli olarak tercih edilmektedirler:
* Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD)
* Bilgisayar Destekli Üretim (CAM)
* Makine Tasarımı
* Kaynak Sektörü
* Metal ve Plastik Kalıpçılık Sektörü
* Plastik Şekillendirme Sektörü
* Talaşlı İmalat Sektörü
* Döküm Sektörü
* Enerji Sektörü
* Tekstil Sanayi
* Savunma Sanayi
* Mühendislik Ofisleri
* Proje Ofisleri
Ulaşım ve Konaklama İmkanları:
Teknoloji Fakültesine ait imkanlar ve görüntüler Amasya Üniversitesi web sayfasında Teknoloji Fakültesi bölümünde detaylı olarak görülebilmektedir.
Kredi Yurtlar Kurumuna ait öğrenci yurtları ile diğer özel öğrenci yurtları fakültemize çok yakın olup yürüme mesafesindedir.
Amasya iline uzak şehirlerden gelecek öğrencilerimiz ve aileleri için Merzifon Havalimanına uçak ile ulaşım imkanı bulunduğu gibi Teknoloji Fakültesi kampüsünden şehir merkezine, tren istasyonuna ve şehirlerarası otogara düzenli olarak halk otobüsü ile ulaşım imkanları da mevcuttur. Yine otogardan öğrenci yurtlarına ve fakülteye kadar çeşitli otobüs firmalarının servis hizmetleri de mevcuttur.